با نگاه به میزان پیشرفت رقبای جهانی و منطقه ای، فرصت های زیادی در زمینه توسعه همگون منابع و ذخایر کشور از دست رفته است و نسل جدید فرصت کمتری برای تجربه و اشتباه دارد. نکته مهم این است که به جای اینکه گذشتگان را محکوم کنیم، بهتر است آیندگان را طوری تربیت کنیم که از تصمیمات قبلی عبرت گرفته و اگر قرار بر احداث کارخانجات جدیدتری است، با مطالعات اقتصادی، جغرافیایی و سیاسی در مناطق مناسب و با برنامههای دقیقتر این امر را انجام دهند
دنیای اقتصاد- دکتر محمدحسین بصیری مدیرعامل هلدینگ گسترش صنایع و معادن ماهان در گفت و گو با صدرا رجبنژاد:
توسعه برای هر کشوری مهمترین هدف و غایت است. برخی از کشورها به اهداف تعیین شده میرسند و برخی دیگر در مسیر باقی میمانند تا راه درست را بازیابند. توسعه یک پایان و نقطه مشخص ندارد و از نقطهی زمانی تا زمان دیگرمیتوان پیشرفت کرد و توسعه یافت. به همین دلیل تمام کشورها در هر دوره مشخص اقدام به تدوین برنامهی توسعهای میکنند. برخی بر این باورند که توسعه یافتن یک روند زمان بر است و برخی دیگر میگویند که با برنامهای تخصصی و مدون میتوان در زمانی کوتاهتر به اهداف دست پیدا کرد. همچنین باید به این نکته توجه کرد که توسعه باید در هر بعد از جامعه معنی پیدا کند. بهداشت، اقتصاد، فرهنگ و … از زمینههایی هستند که رشد و شکوفایی در آنها برای رسیدن به توسعه پایدار یک الزام به شمار میآید. مهمترین ابزار اجرای برنامههای توسعهای و دستیابی به اهداف تعیین شده، منابع مالی است. تامین منابع نیز یکی از چالشهای مهم جوامع بوده و هست.
هر یک از کشورها برای رشد و شکوفایی خود راهبردهایی را تعریف و برای تحقق آن در جهت توسعه برنامه ریزی می نمایند. برخی ازکشورها کشاورزی را محور قرارداده و برای افزایش قدرت خود در این بخش سرمایه گذاری میکنند. برخی از کشورها صنعت گردشگری خود را تقویت میکنند و برخی دیگر به توسعه تکنولوژی تکیه میکنند. در این میان برخی از کشورها با اتکا به منابع طبیعی و ذخایر معدنی یی که دارای ذخایر معدن زیادی هستند،تمرکز خود را به بخش معدن و صنایع معدنی معطوف میکنند تا با رشد این صنعت به توسعه پایدار دست یابند.
توسعه معادن به دلیل ثروت عظیمی که به صورت رایگان در زمین کشورها نهفته است، یکی از سریع ترین مسیرها برای تامین مالی پروژه توسعهای محسوب میشود. برخی از این کشورها به استخراج مواد معدنی و فروش آنها به سایر کشورها اکتفا کرده و برخی دیگر تولید محصولات پیچیدهتر از مواد خام را با ارزش افزوده در دستور کار قرار میدهند. شیلی، برزیل، استرالیا و ایران از کشورهایی هستند که به معادن خود بها داده و از طریق مواد معدنی تولیدی اقدام به درآمد زایی میکنند.
ایران به عنوان یکی از کشورهایی که بیشترین منابع معدنی را نسبت به سایر کشورها در اختیار دارد، با توسعه معادن و صنایع معدنی خود، اکنون به عنوان یکی از قدرتهای معدنی به شمار می آید. یکی از ده قدرت برتر فولادی دنیا و حضور در جمع ده تولید کننده بزرگ مس در جهان از ثمرات سرمایهگذاری در این بخش است. از دیگر نتایج شکوفایی معادن میتوان به توسعه بخشهای محروم کشور از طریق توسعه معادن اشاره کرد. معمولا معادن در ایران در مناطق دور افتاده و محروم کشور واقع شدهاند. بنابراین توسعه معادن خود به شکوفایی منطقه معدنی کمک خواهد کرد.
در همین رابطه محمد حسین بصیری مدیرعامل هلدینگ گسترش صنایع و معادن ماهان در گفت و گو با «دنیای اقتصاد» به لزوم توسعه معادن در مناطق محروم کشور پرداخت و گفت: معادن یکی از نعمتهای خدادیاند که به کشور ما عطا شدهاند. پس باید از این هدیه برای توسعه و رفع محرومیت مناطق مختلف کشور بهره برد. معادن معمولا در نقاط محروم واقع شده اند. اگر دولتها بخواهند سیاست محرومیتزدایی را اجرا کنند، یکی بهترین روشها حمایت از بخش معدن است. چرا که پتانسیل اشتغالزایی بسیار بالایی در این بخش نهفته است. علاوه بر آن، مشاغل غیر مستقیم بسیار زیادی از طریق افتتاح یک معدن و شروع فعالیتهای آن در یک منطقه ایجاد میشود. به عنوان مثال، در مراحل مختلف از اکتشاف تا بهرهبرداری از معدن، فرصتهای زیادی برای اشتغالزایی به وجود میآید و علاوه بر آن نیاز به خدمات جانبی در کنار این فعالیتها باعث رشد و توسعه منطقه خواهد شد.
وی ادامه داد: اگر معدن و صنایع معدنی توسعه یابد، مهاجرت از روستاها و یا مناطق محروم به شهرهای بزرگ کاهش خواهد یافت. در شهرهایی که معدن وجود دارد، مهاجرت معکوس رخ میدهد و مردم از شهرها به سمت روستاهای اطراف معادن نقل مکان میکنند. در سیرجان که یکی از قطبهای معدنی کشور است این موضوع را به وضوح میتوان مشاهده کرد. در واقع یکی از کلیدیترین روشها برای محرومیت زدایی توسعه معادن در مناطق محروم است.
در این میان چند نکته حائز اهمیت نیز وجود دارد. اولین موضوع این است که بخشی از عواید توسعه معدن باید به خود مناطق محروم اختصاص یابد که این موضوع میتواند از طریق روشهایی نظیر تخصیص بخشی از حقوق دولتی توسط دولت به توسعه زیرساخت مناطق محروم و همچنین در نظر گرفتن بودجه در حوزه مسئولیتهای اجتماعی توسط بهرهبردار جهت محرومیتزدایی انجام شود. موضوع دوم این است که توسعه پایدار در منطقه مورد توجه قرار گیرد و توسعه معادن باعث آسیب به محیط زیست نشود و مردم منطقه تحت تأثیرات منفی احتمالی توسعه و بهرهبرداری از معادن قرار نگیرند. بنابراین توسعه صنایع معدنی در نزدیکی معادن باید با دقت زیادی صورت پذیرد.
بصیری در پاسخ به این سوال که آیا جانماییهای طرحهای فولادی در مناطق محروم کشور به صورت تخصصی صورت گرفته است یا نه؟ عنوان کرد: ما همیشه وارث تصمیمات و ابلاغیههای دولتهای قبل هستیم. دولتها متاسفانه تحت تاثیر نظرات نمایندگان مجلس و نمایندگان مجلس نیز برای کسب رضایت مردم شهرهای تحت نمایندگی خود و آبادانی آن شهر اقدام به تصمیم گیریهای غیر کارشناسی میکنند. در دولتهای قبل که اجرای هشت طرح فولادی مطرح شد، در آن زمان زور نمایندگان به وزارت چربید. به ناگزیر در هر منطقهای که مجلس تصویب میکرد کارخانه مد نظر افتتاح شد.
مدیرعامل هلدینگ گسترش صنایع و معادن ماهان افزود: به طبع جانماییهای غلط مشکلاتی را بوجود آورد که قابل پیشبینی هم بود. من همیشه این نکته را گفتهام که معمولا در سراسر دنیا صنایع فولادی نزدیک به منابع آب عظیم دایر میشوند که مشکلی برای تامین آب وجود نداشته باشد. اگر یک کارخانه فولادی به چاه آب و منابع زیر زمینی اکتفا کند به شدت برای زمین خطرناک خواهد بود. الان زیان وارده بر زمین کشور با جانماییهای غلط و تصمیمات غیر کارشناسی برای کارخانجات فولادی و صنایع معدنی قابل مشاهده است. از طرف دیگر نتیجه این تصمیمات باعث شده است که در مواقعی، مواد اولیه از شمال به جنوب کشور و یا بالعکس جابجا شوند تا به کارخانه مدنظر برسند. به عنوان مثال آهن اسفنجی از جنوبیترین نقاط کشور به استان آذربایجان شرقی میرود و اگر محصول نهایی صادر شود، بخشی از محصولات مجددا جهت صادرات از طریق بنادر به جنوب کشور بازمیگردد.
وی در پایان اظهار کرد: در نظر داشتن منافع ملی و جمعی می بایست در تصمیمات کلان و راهبردی کشور بیش از گذشته نقش داشته باشد. با نگاه به میزان پیشرفت رقبای جهانی و منطقه ای، فرصت های زیادی در زمینه توسعه همگون منابع و ذخایر کشور از دست رفته است و نسل جدید فرصت کمتری برای تجربه و اشتباه دارد. نکته مهم این است که به جای اینکه گذشتگان را محکوم کنیم، بهتر است آیندگان را طوری تربیت کنیم که از تصمیمات قبلی عبرت گرفته و اگر قرار بر احداث کارخانجات جدیدتری است، با مطالعات اقتصادی، جغرافیایی و سیاسی در مناطق مناسب و با برنامههای دقیقتر این امر را انجام دهند.
دسته بندی :
اخبار و مقالات هلدینگ ماهانتاریخ انتشار :
آذر ۲۹,۱۴۰۱آدرس: ایران، تهران، ســعـادت آبــاد، بلـوار مـدیــریـت، بـلـوار فـرهـنـگ، ابتدای کوچه نـور، ســاختمان مــرکــزی بـانـک گردشــگری، طبقه سوم
کـــــــد پـــســــــــتـــی: 1997734447
تــــلــفـــن تـــمـــاس: 86195033 21 98+
پست الکترونیکی: info@macmid.com
© کلیه حقوق این تارنما متعلق به شرکت گسترش صنایع و معادن ماهان میباشد.
تماس با ما
ارسال بصورت فایل